Informace od učitelek češtiny

MENU

  

SLOVNÍ DRUHY

  

DIKTÁTY

  

BÁSNIČKY

  

HÁDANKY

  
Téma

ZVLÁŠTNÍ PLNÁ MOC

OBSAH

Plná moc k zastupování

Plná moc k zastupování je, když fyzická osoba zastupuje jinou fyzickou osobu podle § 441 občanského zákoníku.

Plná moc ke stažení

Zde je vypracována univerzální plná moc k zastupování na úřadu i před právnickými i fyzickými osobami: plná moc vzor.

Zdroj: Plná moc

Diskuze

V diskuzi PLNÁ MOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bogarová.

Dá se použít plná mon při přepisu vozidla a kdo koho zmocňuje děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Plná moc na přepsání vozu se hojně využívá. Plnou moc uděluje původní majitel vozidla. Plná moc k přepisu vozidla musí mít ověřený podpis původního vlastníka. Jak vypadá taková plná moc můžete vidět tady: www.pravopiscesky.cz…

Zdroj: diskuze Plná moc

Plná moc anglicky

Anglicky se plná moc řekne power of attorney.

Zdroj: Plná moc

Substituční plná moc

Substituční plnou moc uděluje zmocněnec a převádí v ní svá oprávnění, činit úkony jménem svého zmocnitele, na další osobu - substituta. Zplnomocnění při zastupování. Zmocněnec odpovídá za řádný výběr substituta.

Substituční plnou moc lze udělit pouze v případě, že prvotní plná moc výslovně obsahuje ustanovení o takovém zmocnění nebo vyžaduje-li to nutná potřeba, případně stanoví-li tak zvláštní předpis (např. advokát jinému advokátovi v civilním soudním řízení). Je-li plná moc udělena právnické osobě, jedná za ni v této věci člen statutárního orgánu, nebo jiný zástupce, nejedná se však v tomto smyslu o substituta.

Zdroj: Plná moc v zastoupení

Poradna

V naší poradně s názvem PLNÁ MOC K PŘEPISU VOZIDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Jak dlouho má tato plná moc platnost?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Platnost plné moci je neomezená, není li v ní jasně uvedena doba, po kterou platí. Plná moc zaniká splněním právních jednání, pro která byla sepsána. Zánik plné moci nastane také v důsledku odvolání plné moci zmocnitelem nebo odstoupením zmocněnce a nebo smrtí zmocnitele či zmocněnce.

Zdroj: diskuze Plná moc k přepisu vozidla

Plná moc na poště

Plná moc na poště slouží k přebírání pošty, korespondence, a je upravena podle nového občanského zákoníku z roku 2014.

Plná moc na poště obsahuje dva vzory:

  • Vzor na přebírání pošty v sídle společnosti
  • Odkaz na vzor plné moci pro přebírání doporučené pošty a balíků, formulář této plné moci poskytuje Česká pošta

Zdroj: Plná moc

Poradna

V naší poradně s názvem PLNÁ MOC, POČET NA OSOBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jamil.

zajímalo by mne, kolik plných mocí může dostat jednotlivý čelen byt.družstva při zastupování na členské schůzi. Může dostat např 10 plných mocí, když je v družstvu 44 členů?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Může dostat všech 44 plných mocí od všech členů. Plná moc nemá v tomto ohledu žádná omezení.

Zdroj: diskuze Plná moc, počet na osobu

Plná moc všeobecná

Plná moc všeobecná je určena pro zastupování při běžných úkonech, například jednání s úřady. U této plné moci není uvedeno časové omezení, je tedy sjednána na dobu neurčitou. Všeobecná plná moc byla aktualizována podle nového občanského zákoníku platného od 1. 1. 2014. Zastoupení je upraveno v § 436–488 občanského zákoníku. Smluvní zastoupení je pak upraveno v § 441–456 občanského zákoníku. Ujednají-li si to strany, zastupuje jedna z nich druhou v ujednaném rozsahu jako zmocněnec. Zmocnitel uvede rozsah zástupčího oprávnění v plné moci.

Z jednání zástupce vznikají práva a povinnosti přímo zastoupenému.

Netýká-li se zastoupení jen určitého právního jednání, udělí se plná moc v písemné formě. Vyžaduje-li se pro právní jednání zvláštní forma, udělí se v téže formě i plná moc.

Zmocnění zanikne vykonáním právního jednání, na které bylo zastoupení omezeno, nebo v případě, že zmocnitel zmocnění odvolá nebo zmocněnec vypoví.

Zdroj: Plná moc

Poradna

V naší poradně s názvem PLNÁ MOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Koudelková.

Mám dotaz jak dlouho je platná plná moc když zplnomocním fyzickou osobu ,a by za mně jednala s mobilním operátorem , momentálně nejsem schopna ze zdravotních důvodu se zúčastnit osobního jednání .V plné moci jsem uvedla že uděluji plnou moc od uvedeného data až do odvolání.Plná byla ověřena na matrice .Po předložení při jednání pověřené osoby mu bylo zděleno že plná moc neplatí že prošla lhůta. Plná moc prý platí pouze 6 měsíců .
Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Pokud není v plné moci sjednáno jinak, tak její platnost zaniká pouze když:
- byly provedeny úkony, pro něž byla udělena;
- ji vypoví zmocněnec;
- ji zmocnitel odvolá;
- jedna ze stran zemře nebo zanikne.
Pokud tedy již dříve nebyly vyřešeny úkony, které uvádíte ve vaší plné moci, tak je stále platná a zmocněnec má oprávnění vás zastupovat. Žádná automatická lhůta pro platnost plné moci není stanovena a 6 měsíců je jen výplod okamžité reakce na starší plnou moc, než bývá zvykem. Pokud se chcete vyhnout řešení sporu a prosazení svého práva nechat se zastupovat na základě staršího dokumentu, tak bude lepší vytvořit plnou moc znovu a nechat ji ověřit před plánovaným jednáním.
Pokud budete chtít trvat na prosazení svého práva, tak vězte, že platnost plné moci upravuje paragraf číslo 448 Občanského zákoníku.

§ 448

(1) Zmocnění zanikne vykonáním právního jednání, na které bylo zastoupení omezeno; zmocnění zanikne i v případě, že je zmocnitel odvolá nebo zmocněnec vypoví. Zemře-li zmocněnec nebo zmocnitel, nebo je-li některým z nich právnická osoba a zanikne-li, zanikne i zmocnění, ledaže bylo ujednáno něco jiného.

(2) Dokud není odvolání zmocněnci známo, má jeho právní jednání tytéž účinky, jako by zmocnění ještě trvalo. Toho se však nemůže dovolat strana, která o odvolání zmocnění věděla, nebo měla a mohla vědět.

Zdroj: diskuze Plná moc

K čemu může být zmocnění uděleno

  1. k určitému úkonu, skupině úkonů nebo pro určitou část řízení,
  2. pro celé řízení,
  3. pro neurčitý počet řízení s určitým předmětem, která budou zahájena v určené době nebo bez omezení v budoucnu; podpis na plné moci musí být v tomto případě vždy úředně ověřen a plná moc musí být do zahájení řízení uložena u věcně příslušného správního orgánu, popřípadě udělena do protokolu, nebo
  4. v jiném rozsahu na základě zvláštního zákona.

Důležité

V plné moci musí být výslovně dovoleno, že zmocněná osoba může jednat za zmocnitele, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak.

Zdroj: Plná moc k zastupování

Poradna

V naší poradně s názvem PLNÁ MOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše.

Lze Plnou moc podepsat místo ověřeného podpisu, elektronickým podpisem?
děkuji za informaci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Ano, plná moc může být podepsána elektronickým podpisem, ale záleží na její distribuci. Pokud je plná moc předkládána v papírové podobě, tak musí být podpis přítomen na papíře a ověřen klasicky razítkem ověřovatele. Pokud je plná moc předkládána elektronicky, zpravidla stačí, aby byla zaslána datovou schránkou zmocnitele, přičemž podpis je zde jen formální, klidně v takovém případě stačí napsat elektronicky v.r. Jméno Příjmení bez nutnosti podepisovat ručně tužkou.

Zdroj: diskuze Plná moc

Dokládání

Prvotní plná moc nebo její ověřená kopie, je vždy součástí substituční plné moci. Při prokazování je třeba mít vždy obě plné moci, aby bylo možné pochopit cestu k zastupované osobě a platné doklady totožnosti (cestovní pas nebo občanský průkaz).

Zdroj: Plná moc v zastoupení

Poradna

V naší poradně s názvem PLNÁ MOC K ZASTUPOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Orlíčková.

Dobrý den,

dotaz:
mohou být v plné moci uvedeni 2 osoby jako zmocnitelé,
nebo musí být za každého zvlášť?

děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Plná moc je upravena občanským zákoníkem, tedy logicky může být udělena jedním občanem. Pro více zmocnitelů se lépe uplatní smlouva o zastoupení.

Zdroj: diskuze Plná moc zastupování vzor

Potřebuje generální plná moc ověření?

Plná moc pro svou platnost nepotřebuje vždy úředně ověřený podpis, pouze vyžaduje-li to zákon. V tomto případě zákon nehovoří o nutnosti, z čehož vyplývá, že úřední ověření nutné není.

Může ale nastat situace, že dotyčný úředník nebude ochoten akceptovat předloženou neověřenou plnou moc. Takové jednání sice není v souladu se zákonem, ale pro hladký průběh jednání je snazší podpisy nechat ověřit a vyhnout se zbytečnému střetu s úředním šimlem.

Generální plná moc nemění nic na skutečnostech uvedených v předchozím odstavci – pouze je odlišná rozsahem, ve kterém zástupce za zastoupeného jedná; z občanského zákoníku nevyplývá povinnost ani podmínky generální plnou moc vždy (bez výjimek) ověřit. Zmocněnec s udělenou generální plnou mocí pak může jednat ve všech případech, kde by mohl jednat sám zmocnitel.

Plná moc může být všeobecná (generální), ta opravňuje zmocněnce ke všem úkonům kromě těch, jež vyžadují zvláštní plnou moc, anebo zvláštní (speciální), ta je omezena jen na určitý právní úkon (na jeden či více), popřípadě na určitý druh právních úkonů. Kromě případů, kdy zákon výslovně požaduje speciální plnou moc k určitému právnímu úkonu (například k odmítnutí dědictví), je věcí zmocnitele, zda ke každému právnímu úkonu, jenž má být učiněn v jeho zastoupení, vystaví zmocněnci zvláštní plnou moc, či zda mu udělí takzvanou všeobecnou plnou moc. Má-li být rozsah zmocněncova oprávnění jednat za zmocnitele nějakým způsobem omezen, musí být toto omezení výslovně vyjádřeno v plné moci. Jestliže plná moc žádná omezení nevykazuje, jde o plnou moc neomezenou. V každém případě musí být z plné moci zřejmý rozsah oprávnění zmocněnce. Rozhodující je proto obsah plné moci.

Zdroj: Kdy je potřeba ověřená plná moc

Poradna

V naší poradně s názvem PLNÁ MOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Paulová.

Dobrý den, chci se zeptat, jestli musím mít v plné moci ověřený podpis, když se to týká jedné události,a to kontrolní prohlídky stavby kolny.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Ověření plné moci je nutné tehdy, když je třeba dokládat totožnost při řešení dané události. Když se totožnost neověřuje, tak není třeba ověřená plná moc.

Zdroj: diskuze Plná moc

Kde se dá tato plná moc použít

Zde uvedený vzor plné moci je univerzální a dá se použít k zastupování jiné osoby při jednání s úřady, orgány státní správy a orgány místní samosprávy, a také při jednání s právnickými i fyzickými osobami.

Zdroj: Plná moc k zastupování

Plná moc

Zmocnitel:

Jméno Příjmení / Název

Adresa trvalého pobytu / sídlo

Rodné číslo / IČ

Zmocněnec:

Jméno a příjmení:

Bydliště:

Rodné číslo:

Tato plná moc se vydává výlučně a pouze pro potřeby jednání před státními úřady ve věci přepisu vlastníka provozovaného vozidla registrační značky XXXXXXX, tovární značky XXXX, model XXXX, VIN kód: XXXX. Tato plná moc není ve výše uvedeném rozsahu ničím omezena. Zplnomocnění v plném rozsahu zmocněnec přijímá.

V XXXX dne XXXX

............................
Zmocnitel
............................
Zmocněnec
svým podpisem stvrzuje, že tuto plnou moc přijímá.

Ověření podpisů je na rubové straně této plné moci.

Zdroj: Plná moc k přepisu vozidla

Poradna

V naší poradně s názvem PLNÁ MOC NA VŠECHNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina kuntova.

Dobrý den mam dotaz mam od otce 3 roky plnou moc v zastupování ve vsech vecech muzu vse tedy delat bez neho děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Teoreticky byste měla mít možnost dělat vše za svého otce, ale v praxi jsou s tím problémy, protože jednotlivé instituce požadují plnou moc určenou jen pro konkrétní úkon. Dobré je mít v takové plné moci uvedeno vysvětlení, proč je plná moc v plném rozsahu, například kvůli nemohoucnosti nebo kvůli trvalé nepřítomnosti v ČR. Taktéž výrazně pomůže, když je tato plná moc sepsána u notáře, jako notářský zápis se všemi náležitostmi.

Zdroj: diskuze Plná moc na všechno

Substituční plná moc formulář

Já, níže podepsaný (á)

.......................................,

narozen (a)

.......................................,

bytem trvale:

........................................

(dále jen „zmocnitel“)

z m o c ň u j i

pana (paní)

.......................................,

narozeného (narozenou)

..........................................,

bytem trvale:

.......................................,

adresa doručování:

.............................................,

(dále jen „zmocněnec“)

ke všem úkonům, jednání a zastupování pana (paní)

.......................................,

narozeného (narozenou)

..........................................,

bytem trvale:

.......................................,

v rozsahu plné moci udělené mi touto osobou.

V ......................,

dne .......................

....................................................
podpis zmocnitele (úředně ověřený)

Toto substituční zmocnění přijímám v plném rozsahu.

V ....................,

dne ........................

....................................................
podpis zmocněnce

Zdroj: Plná moc v zastoupení

Hmotněprávní plná moc a ověření

Zastoupení na základě plné moci při právním úkonu (zpravidla uzavírání smlouvy) je upraveno v ustanovení § 31 (a následujících) občanského zákoníku. Od této plné moci k provedení právního úkonu (takzvaná plná moc hmotněprávní) je třeba odlišit takzvanou plnou moc procesní, kterou se uděluje plná moc k zastupování ve správním či soudním řízení. Zmocnitel může udělit plnou moc zmocněnci, a to osobě fyzické či právnické. V plné moci musí být uveden rozsah zmocněncova oprávnění. Plná moc musí dále identifikovat zmocněnce a zmocnitele, a pokud je udělena písemně, musí být zmocnitelem vlastnoručně podepsána.

Lze jen doporučit udělovat plnou moc písemně vždy, a to z důvodu jistoty jak třetí osoby, se kterou bude zmocněnec jednat, tak zmocněnce a zmocnitele. Judikatura Nejvyššího soudu dovodila, že podpis na plné moci musí být úředně ověřen, pokud zmocněnec na základě plné moci činí právní úkon (například smlouva o převodu nemovitostí), pro který právní předpisy požadují ověřený podpis (viz rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR sp. zn. 29 Odo 894/2006).

Zdroj: Kdy je potřeba ověřená plná moc

Cena

  • Zřízení Zákaznické karty je zdarma pokud stačí doba doručení.
  • Expresní doručení Zákaznické karty do dvou dnů stojí 89 Kč.
  • Rozšíření o Elektronický průkaz příjemce stojí 89 Kč.
  • Online zmocnění stojí 89 Kč.

Zdroj: Plná moc Česká pošta

Ověření plné moci

Potřebujete si vyřídit ověření podpisu anebo úředně ověřenou plnou moc (například pro jednání s úřadem práce v zastoupení):
  • můžete osobně navštívit notáře a s ním tento dokument za poplatek sepsat;
  • ověření pravosti podpisu provádí za poplatek i Česká pošta, u přepážky označené Czech Point.

Kdy použít plnou moc s úředním ověřením

Tento typ plné moci sestavuje žadatel doma, ale podepisuje ji až před zraky notáře anebo pracovníka pošty (u přepážky Czech Pointu). Na místě také doplní aktuální datum.

Přistupujeme k ní, chceme-li určitého člověka, třeba kvůli jeho dlouhodobě nepříznivému zdravotnímu stavu nebo vysokému věku, zastupovat dlouhodobě ve více úředních záležitostech. Úředně ověřená plná moc opravňuje zastupující osobu k dopisování relevantních údajů o žadateli do různých formulářů a rovněž do související dokumentace přímo na pracovišti nebo úřadě.

Úřední ověření podpisu v plné moci stojí 30 Kč.

Předmět jednání by zde měl být zformulován co možná nejobecněji, aby byla plná moc co nejvíce využitelná.

Zdroj: Plná moc

Plná moc k přebírání pošty korespondence

Zmocnitel

Jméno Příjmení

Adresa trvalého pobytu

Číslo Občanského průkazu

Zmocněnec

Jméno Příjmení

Adresa trvalého pobytu

Číslo Občanského průkazu

Prohlášení

Zmocnitel tímto prohlašuje, že zmocněnec smí za něho převzít poštovní zásilku a uděluje mu k tomu plnou moc.

Zmocnitel dovoluje Zmocněnci:

  • činit jménem Zmocnitele veškeré úkony, včetně úkonů písemných,
  • podávat návrhy a žádosti,
  • přijímat veškeré doručované písemnosti,
  • podávat řádné i mimořádné opravné prostředky při správních, soudních, či jiných řízeních a vzdávat se jich,
  • přijímat plnění nároků, jejich přijetí potvrzovat a případně neplněné nároky vymáhat,
  • uznávat uplatněné nároky, případně se nároků vzdávat a uzavírat smíry.

Plná moc je udělena na dobu neurčitou a je sjednána v Jméno Města dne DD.MM.ROK.

............................
Zmocnitel
............................
Zmocněnec
svým podpisem stvrzuje, že tuto plnou moc přijímá.

Ověření podpisů

Úřední ověření obou podpisů je na rubové straně této plné moci.

Zdroj: Plná moc Česká pošta

Ověřování podpisů na plné moci

Ověření podpisu je nutné. Nutný je ověřený podpis toho, kdo uděluje prvotní plnou moc. Nutnost ověření se týká také podpisu toho, kdo přenáší svá zmocnění. Podpisy toho, kdo nabývá zmocnění není třeba ověřovat, neboť jeho totožnost je možné ověřit při uplatnění plné moci.

Zdroj: Plná moc v zastoupení


Autoři obsahu

Mgr. Jan Novotný

Mgr. Světluše Vinšová


PravopisČeský

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP