Informace od učitelek češtiny

MENU

  

SLOVNÍ DRUHY

  

DIKTÁTY

  

BÁSNIČKY

  

HÁDANKY

  
Téma

PLNÉ SLUNCE

OBSAH

Dokládání

Prvotní plná moc nebo její ověřená kopie, je vždy součástí substituční plné moci. Při prokazování je třeba mít vždy obě plné moci, aby bylo možné pochopit cestu k zastupované osobě a platné doklady totožnosti (cestovní pas nebo občanský průkaz).

Zdroj: Plná moc v zastoupení

Poradna

V naší poradně s názvem PLNÁ MOC V ZASTOUPENÍ JINÉ PLNÉ MOCI PŘEPIS VOZIDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Sofie Urbanová.

Dobrý den, prosím chtěla bych se zeptat. Mám plnou moc od syna na úřady kvůli přepisu auta, ale potřebovala bych ji napsat dalšímu pánovi. Pán bydlí daleko a tak přepis si udělá sám, ale zda to jde nějak udělat abych tam nemusela jet já. Takže třeba příklad
já Olga.... v zastoupení syna Filipa na základě plné moci číslo...... ze dne...... davam plnou moc panovi........ na přepis vozidla? Jde to vůbec nějak takto? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Ano, přesně tak to jde udělat, ale obě plné moci musí mít ověřené podpisy. Musí být ověřen podpis vašeho syna a na té druhé plné moci musí být ověřen váš podpis a její přílohou musí být ověřená kopie plné moci od vašeho syna. Takže celkem tři ověření (dva podpisy a jedna ověřená kopie).

Zdroj: diskuze Plná moc zastupování vzor

Ověřování podpisů na plné moci

Ověření podpisu je nutné. Nutný je ověřený podpis toho, kdo uděluje prvotní plnou moc. Nutnost ověření se týká také podpisu toho, kdo přenáší svá zmocnění. Podpisy toho, kdo nabývá zmocnění není třeba ověřovat, neboť jeho totožnost je možné ověřit při uplatnění plné moci.

Zdroj: Plná moc v zastoupení

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽE NA ZÁKLADĚ UDĚLENÍ PLNÉ MOCI MANŽEL ZASTUPOVAT MANŽELKU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřich Svoboda.

Mohu na základě udělení plné moci zastupovat manželku při jednání se zaměstnavatelem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Ano, na základě plné moci můžete zastupovat kohokoli, i manželku. V plné moci musí být napsáno pro jaký účel je moc vydána. V tomto případě k jednání se subjektem zaměstnavatele (vypsat jeho název) za účelem například dosažení lepších pracovních podmínek.

Zdroj: diskuze Může na základě udělení plné moci manžel zastupovat manželku?

Plná moc na poště

Plná moc na poště slouží k přebírání pošty, korespondence, a je upravena podle nového občanského zákoníku z roku 2014.

Plná moc na poště obsahuje dva vzory:

  • Vzor na přebírání pošty v sídle společnosti
  • Odkaz na vzor plné moci pro přebírání doporučené pošty a balíků, formulář této plné moci poskytuje Česká pošta

Zdroj: Plná moc

Stromy

Vzduch a slunce stromům stačí,

vodu pijí ze země,

kolébají hnízda ptačí,

šeptají si tajemně.

Možná, že mi tiše poví:

Neboj se a pojď k nám blíž.

Celý svět je pohádkový,

víš?

Zdroj: Jiří Žáček - básničky o jaru

Poradna

V naší poradně s názvem PLNÁ MOC K PŘEPISU VOZIDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Jak dlouho má tato plná moc platnost?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Platnost plné moci je neomezená, není li v ní jasně uvedena doba, po kterou platí. Plná moc zaniká splněním právních jednání, pro která byla sepsána. Zánik plné moci nastane také v důsledku odvolání plné moci zmocnitelem nebo odstoupením zmocněnce a nebo smrtí zmocnitele či zmocněnce.

Zdroj: diskuze Plná moc k přepisu vozidla

Hmotněprávní plná moc a ověření

Zastoupení na základě plné moci při právním úkonu (zpravidla uzavírání smlouvy) je upraveno v ustanovení § 31 (a následujících) občanského zákoníku. Od této plné moci k provedení právního úkonu (takzvaná plná moc hmotněprávní) je třeba odlišit takzvanou plnou moc procesní, kterou se uděluje plná moc k zastupování ve správním či soudním řízení. Zmocnitel může udělit plnou moc zmocněnci, a to osobě fyzické či právnické. V plné moci musí být uveden rozsah zmocněncova oprávnění. Plná moc musí dále identifikovat zmocněnce a zmocnitele, a pokud je udělena písemně, musí být zmocnitelem vlastnoručně podepsána.

Lze jen doporučit udělovat plnou moc písemně vždy, a to z důvodu jistoty jak třetí osoby, se kterou bude zmocněnec jednat, tak zmocněnce a zmocnitele. Judikatura Nejvyššího soudu dovodila, že podpis na plné moci musí být úředně ověřen, pokud zmocněnec na základě plné moci činí právní úkon (například smlouva o převodu nemovitostí), pro který právní předpisy požadují ověřený podpis (viz rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR sp. zn. 29 Odo 894/2006).

Zdroj: Kdy je potřeba ověřená plná moc

Poradna

V naší poradně s názvem PLNA MOC BEZ JMENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Dobry den, muze byt plna moc bez uvedeni jmena zmocneneho? Rsp. zda mi na úřadě ověří podpis na plne moci, kdyz jeste neuvedu jmeno toho, koho bufu zmocňovat? To bych dopsal az pozdeji. Dekuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Ověření plné moci, ve které není zatím uveden zmocněnec je možné, neboť akt ověření stvrzuje údaje o zmocniteli a ty v plné moci máte. Takto připravená plná moc k následnému doplnění zmocněnce je velmi nebezpečný dokument, protože údaje může doplnit kdokoli s libovolným jménem. Po doplnění údajů o zmocněnci je plná moc platná až do jejího odvolání.

Zdroj: diskuze Plna moc bez jmena

Kulatý svět

Jan Skácel

Co kulaté je, to se koulí

brambory, mráčky, taky míč,

za kopec skutálí se slunce

a už tu není, už je pryč,

a celý den se odkutálel,

stmívá se rychle, chodí tma,

a děti vracejí se domů,

tam na ně čeká maminka,

má pro každého hrnek mléka,

noc si už šlape na paty,

a jak to čerstvé mléko chutná

z hrníčku, jenž je kulatý.

Zdroj: Vtipné básničky k recitaci pro děti

Poradna

V naší poradně s názvem PLNÁ MOC K ZASTUPOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Orlíčková.

Dobrý den,

dotaz:
mohou být v plné moci uvedeni 2 osoby jako zmocnitelé,
nebo musí být za každého zvlášť?

děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Plná moc je upravena občanským zákoníkem, tedy logicky může být udělena jedním občanem. Pro více zmocnitelů se lépe uplatní smlouva o zastoupení.

Zdroj: diskuze Plná moc zastupování vzor

K čemu může být zmocnění uděleno

  1. k určitému úkonu, skupině úkonů nebo pro určitou část řízení,
  2. pro celé řízení,
  3. pro neurčitý počet řízení s určitým předmětem, která budou zahájena v určené době nebo bez omezení v budoucnu; podpis na plné moci musí být v tomto případě vždy úředně ověřen a plná moc musí být do zahájení řízení uložena u věcně příslušného správního orgánu, popřípadě udělena do protokolu, nebo
  4. v jiném rozsahu na základě zvláštního zákona.

Důležité

V plné moci musí být výslovně dovoleno, že zmocněná osoba může jednat za zmocnitele, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak.

Zdroj: Plná moc k zastupování

Z filmu Slunce, seno...

Kdo je milovníkem filmů od Zdeňka Trošky, nemůže zapomenout na scénu s počítačem, kde pan Škopek napsal slovo SAMIC s ypsilonem. A nezapomenutelná Škopková (Helena Růžičková) to řádně okomentovala:

Škopková: „Si aspoň řeknu vyjmenovaná slova po m, ne?! Myslivec myslí, že mydlář mydlí myš mejdlem! Hlemýžď se smýká po mýtině, odemykati, zamykati, máš tam někde samici?!”

Zdroj: Příběh na vyjmenovaná slova po m

Poradna

V naší poradně s názvem PLNÁ MOC V ZASTOUPENÍ JINÉ PLNÉ MOCI PŘEPIS VOZIDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Ano, přesně tak to jde udělat, ale obě plné moci musí mít ověřené podpisy. Musí být ověřen podpis vašeho syna a na té druhé plné moci musí být ověřen váš podpis a její přílohou musí být ověřená kopie plné moci od vašeho syna. Takže celkem tři ověření (dva podpisy a jedna ověřená kopie).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga Sofie Urbanová.

Dobrý den tedy strašně moc vám děkuji za odpověď. Hodně mi to pomohlo. Přeji krásný den

Zdroj: diskuze Plná moc zastupování vzor


Autoři obsahu

Mgr. Jan Novotný

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová


PravopisČeský

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP