Informace od učitelek češtiny

MENU

  

SLOVNÍ DRUHY

  

DIKTÁTY

  

BÁSNIČKY

  

HÁDANKY

  
Téma

S NIMI

OBSAH

Přídavná jména anglicky

Přídavná jména se běžně označují i svým latinským názvem, proto se s nimi můžete setkat pod názvem adjektiva (jedno přídavné jméno je adjektivum).

Zdroj: Přídavná jména

Poradna

V naší poradně s názvem ANDREJ BABIŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Masáková.

Pane Babiš, již několikrát jsem psala různým politikům, na moje otázky mi nikdy nebylo kloudně odpovězeno.Tuším že jste jistě všichni dost pracovně vytíženi, ale podle mého prostého selského rozumu si myslím,že by jste měli mít na své voliče vyhrazenou určitou dobu a reagovat na jejich dotazy.Chtěla jsem se osobně s některými politiky sejít a prostě si s nimi popovídat.Vždy mi bylo odpovězeno, že z důvodu pracovní vytíženosti na mně nemají čas. Kdysi někdo z politiky prohlásil,že Český národ je lhostejný a lidé se o dění v republice nezajímají.Jsem tři roky v důchodu a situace z zemi mně dost zajímá,mrzí mně že někdo prohlásil,že když se takto bude přidávat nám důchodcům,že do budoucna nebude na důchody našich dětí.Co je to za kravinu,tak ať vrátí peníze všichni co si je"ze státní kasy vypůjčili" a z rozkradeného majetku našeho státu.Přidávání nám důchodcům je vám politikům solí v očích,ale že si při té příležitosti přidáváte i vy ve vládě a to moc pěkné peníze k ještě pěknějším vládním příjmům to je již podle někoho přijatelné?K novému roku dostaneme přidáno pár stokorun a co vše se nám k novému roku zdraží to již nikdo nezveřejňuje- popelnice,elektřina, voda, i nějaké jídlo.
PROSÍM CHCI SE OSOBNĚ SEJÍT JAK S VÁMI TAK I S JINÝMI POLITIKY A PROSTĚ LIDSKY SI POVÍDAT. Jana Masáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Sejít se s politikem můžete akorát tak během volební kampaně. Ale v tu dobu vám politik slíbí cokoliv, aby získal váš hlas ve volbách. Demokracie není ideální, ale zatím je to nejméně špatné řešení.

Zdroj: diskuze Andrej babiš kontakt e mail

Proč je slovo jako spojka

Výraz jako je často spojkou, protože spojuje jednotlivá slova a určuje vztah mezi nimi. Často se jedná o spojku podřadící nebo spojku slučovací.

Příklady použití

Je hezká jako princezna. Ze závodu odstoupil jako první. To máš prašť jako uhoď. Na zkoušení jako na čtvrtletní práci se musíme pořádně připravit.

Zdroj: Jako - slovní druh

Diskuze

V diskuzi URČENÍ PODMĚTU VE VĚTĚ S ČÍSLOVKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Misařová.

Jak určit podmět ve větě Pět žáků přišlo pozdě. Deset dívek závod vzdalo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Válková.

Dobrý den, paní Misařová,

ve větách, které uvádíte, jde o specifickou formu podmětu, a to o tzv. numerativ neboli genitiv numerativní (existuje například i genitiv záporový: nebylo tam ani človíčka; nebo genitiv partitivní: v řece ubylo vody).

Podoba spojení číslovky a počítaného předmětu je dána slovnědruhovým charakterem číslovky: číslovky jeden, dva, tři, čtyři jsou svou povahou přídavná jména, takže se počítaný předmětý s nimi musí mluvnicky shodovat v pádě a částečně také v rodě a čísle (na drátě seděla jedna vlaštovka; za domem mňoukaly dvě kočky apod.) U ostatních základních číslovek, které mají povahu podstatného jména (tedy číslovky pro hodnoty 5–99 a rovněž neurčité číslovky kolik, několik, tolik), se jako základní prostředek vyjádření kvantovosti ustálil počítaný předmět ve 2. pádě množného čísla (tedy genitiv numerativní: na drátě sedělo pět vlaštovek; za domem mňoukalo několik koček).

Jinými slovy: U podmětu typu pět vozů, šest dívek, deset psů atd. řídí koncovku v přísudku číselný výraz a vyžaduje zakončení přísudku na -o: Pět vozů bylo odtaženo na záchytné parkoviště. Šest dívek nepřineslo omluvenku. Jsou-li podmětem výrazy jako desítky, stovky, tisíce, miliony, miliardy, píšeme v příčestí -y, u výrazu tisíce lze zvolit i koncovku -o: Stovky fanoušků se rozburácely na tribunách. Tisíce lidí se sešly (i sešlo) na náměstí.

A jednoduché shrnutí na závěr: Genitiv numerativní je výsledkem historického vývoje a nemá žádnou významovou funkci, je to čistě formální pravidlo. Číslovka je v tomto případě chápána jako přívlastek kvantitativní. Jako podmět tedy označte v těchto případech podstatné jméno ve druhém pádě (tj. v genitivu), abych byla naprosto konkrétní, ve Vašich větách to bude žáků, dívek.

P.S. Je ale možné, že na základní škole nebude chybou jako podmět označit celé spojení, tedy pět žáků, deset dívek.

Zdroj: diskuze Určení podmětu ve větě s číslovkou

Závorky na PC – MAC

  • MAC adresa – adresa zařízení v lokální počítačové síti
  • Kulaté ( ) – Základní „univerzální“ typ užívaný v textu, matematice i IT.
  • Hranaté [ ] – Při programování slouží kupříkladu pro indexování prvků v poli. V textu se používají především ve slovnících a je v nich uvedena výslovnost překládaného cizího slova.
  • Složené { } – V programovacích jazycích se s nimi třeba vymezuje blok kódu. V matematice se pak s nimi například vymezuje množina.
  • Lomené ⟨ ⟩ (Špičaté < >) – V matematice tvoří hranice uzavřeného intervalu. V programovacích jazycích slouží k označení tagů. Z důvodu jejich absence na počítačové klávesnici a reálné nutnosti psát kód rychle je však nahradily špičaté závorky, které jsou ve skutečnosti symboly „menší než <“ a „větší než >“. Ty najdeme na anglické klávesnici přímo a nacházejí se v oblasti mezi mezerníkem a pravým Shiftem.
  • Svislé || – V matematice označují absolutní hodnotu.

Zdroj: Závorky

Vysvětlení pravopisu

Na pravopisu tohoto běžně užívaného spojení není nic složitého, stačí si uvědomit, že se jedná o dvě slova: předložku "se" a osobního zájmena "" v 7. pádě. "Se" tedy není předponou (jen v takovém případě by bylo možné psát tato dvě slova dohromady). Předložka "se" se vždy píše odděleně od zájmen, s nimiž se může pojit: např. s ní, s ním, s tebou, s vámi, s námi, s nimi.

Zdroj: Se mnou nebo semnou

Cíl

Smuteční řeč nemá takový význam pro zemřelého, je mnohem důležitější pro jeho blízké pozůstalé. Cílem každé smuteční řeči je poskytnout útěchu pozůstalým, ukázat jim, že nejsou na truchlení sami, že s nimi někdo sdílí jejich bolest. Zároveň smuteční řeč ukazuje všem smutečním hostům, co zemřelý znamenal pro svou rodinu a okolí.

Zdroj: Smuteční proslov na pohřbu

Jak reagovat na hejty

Co na hejtra zabere, aby s komentáři přestal, se nedá říct. Někdo doporučuje hejtry ignorovat, jiný jim v klidu odpovídat a počkat, až se to proti nim obrátí. Řešením může být také nahlášení příspěvků a zablokování uživatele. Proč si také s takovými nenávistnými poznámkami kazit den, no ne? Pokud nenávistné komentáře ale sledujete a jejich obsah přeroste například ve vyhrožování, doporučuje se komentáře vytisknout a zajít s nimi na policii.

Zdroj: Hejtovat

Mateřinka

napsal Zdeněk Rýdl

Já, už jako malá holka, s panenkama jsem si hrála,

ony byly jako živé, když jsem s nimi rozmlouvala.

~

A tak bylo celkem jasné, že nemusím jenom snít

ve škole až se mě zeptaj, čím bych chtěla jednou být ?

~

Je to jasné rozhodnutí, představit si dovedu

budem chodit na procházky, a já ty děti za ručičku povedu.

~

Napřed musíš do hudebky, tam se učit na něco hrát,

a pak taky recitovat, správný přednes musíš znát.

~

To je taky hlavní důvod, dnešního zde snažení,

vybrat si správné obecenstvo, tak, co říkáte, vážení ?

Zdroj: Báseň pro 5. třídu

Jak na klávesnici napsat hranaté závorky

Přepněte klávesnici na anglickou – k tomu slouží zkratka (levý) Alt+Shift, respektive Ctrl+Shift, a závorky zapište stiskem příslušných kláves. Na většině klávesnic jsou tyto klávesy v horní řadě písmen: tato řada končí na pravé straně znaky „I“, „O“ a „P“ a za nimi následují klávesy pro zápis levé a pravé hranaté závorky. Zpět na českou klávesnici se vraťte použitím stejné klávesové zkratky, kterou jste aktivovali klávesnici anglickou.

Přímo z české klávesnice lze hranaté závorky vložit pomocí klávesových zkratek Alt+91 (levá hranatá závorka) a Alt+93 (pravá hranatá závorka). Čísla zapisujte na numerické klávesnici!

Zdroj: Závorky

Dělení podle mluvnické kategorie čísla

Podstatná jména se také dají dělit podle mluvnické kategorie čísla. Některá podstatná jména totiž existují jen ve tvaru jednotného čísla a jiná zase jen ve tvaru množného čísla.

Podstatná jména, která tvoří obě čísla

Jednotné číslo podstatného jména

Pes, Psi

Množné číslo podstatného jména

Člověk, Lidé

Podstatná jména látková

Podstatná jména látková označují konkrétní materiál (= látku) a vyskytují se v jednotném čísle. Pokud se takové podstatné jméno použije v množném čísle, musí se zároveň pojit se jménem označujícím množství.

Jednotné číslo

Mouka, Zlato

Množné číslo

Dva pytle mouky, Tři váčky zlata

Podstatná jména pomnožná

Podstatná jména pomnožná se vyskytují pouze ve tvaru množného čísla a to i v případě, kdy označují jedno podstatné jméno. Podle jejich tvaru se nedá určit, jestli se jedná o jeden nebo dva předměty. Je třeba znát souvislost. Pojí se s nimi množná ukazovací zájmena TY a TA.

Jednotné číslo

(Jedny) prázdniny, (Jedny) brýle

Množné číslo

(Dvoje) prázdniny, (Dvoje) brýle

Podstatná jména hromadná

Podstatná jména hromadná označují více předmětů, ale mají tvar jednotného čísla . Pojí se s nimi jednotná ukazovací zájmena TEN, TA, TO .

Podstatná jména hromadná

Hmyz (= ten hmyz = jednotné číslo, ale myšleno je více brouků)

Vojsko (= to vojsko = jednotné číslo, ale myšleno je více vojáků)

Zdroj: Abstraktní podstatná jména

Neříkejte teleti

Pavel Žiška

Neříkejte teleti,

kolik je dvě na třetí.

Neučte ho odmocniny,

pro něj jsou to voloviny,

stejně jako mocniny,

nikdy neví co s nimi.

~
Nač teleti vědění,

násobilka, dělení.

Na dělence, dělitele,

Tele kouká jako tele.

Teleti nic neříká,

algebra či matika.

~

Kdo chce míti vzdělance,

z telete – je bez šance.

Pro učení nemá vlohy,

nespočítá vlastní nohy,

Zvládne jenom bučení

a to i bez učení.

~

Proto, chlapci, děvčata,

nechte v klidu telata.

Co tele ví – to mu stačí,

vzdělávejte sebe radši,

s vědomostmi telete

těžko někam dojdete.

~

Neříkejte teleti,

Kolik je dvě na třetí.

Z každé školy, jakékoli, tele stejně vyletí.

Zdroj: Vtipné básničky o škole

LADĚNÍ

Malou noční hudbu slov, odzpívaných z ráje,

do usínání dětí zazpívat bych chtěl,

a oddychna si, dozpíváno maje,

bych do daleka s nimi odletěl.

~

Do země lazurné, kde vlezlé zimy není

a lidé nevědí, co je to míti hlad,

bóžinku, jaké by to bylo posezení,

na hoře z marcipánu jen si vzpomínat!

~

Malá noční hudba podařit se nechce,

do usínání dětí však pošeptat jsem šel:

Dětičky malé, kdo musí vzlétat těžce,

ten, věřte, vždycky nejvýš vyletěl!

~

A to je tatínek a to je vaše máma

a to jsou chudáci, ba u nás skoro všem

vyrážejí křídla, celá země s náma

se chystá letět nebi do oken.

Zdroj: František Halas - básně k recitaci


Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová

Zdeněk Rýdl


PravopisČeský

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP